· 

Menopauze: rouwtaak 3: Aanpassen aan een nieuw leven

Een derde rouwtaak waarin je geleidelijk belandt, is er eentje waarin je je aanpast aan een anders geworden leven. In het geval van de menopauze, een anders geworden lijf. Een lichaam in een andere levensfase. In het westen wordt er teveel nadruk gelegd op het aftakelingsproces. Toch zijn er ook heel wat positieve elementen en het is belangrijk om vooral deze te leren zien.

 

Mijn lijf is niet meer wat het was. Het kraakt en piept aan alle kanten, het enige dat ik kan doen is er goed voor zorgen en het van kop tot teen koesteren.

 

Dit kan alleen wanneer je jouw lijf benadert met heel veel liefde, zachtheid en begrip en niet door ten strijde te trekken. Door boos en gefrustreerd te zijn, ga je vechten tegen je lichaam en dat doet meer kwaad dan goed. Het is beter om het te laten zijn en je leven zoveel mogelijk aan te passen aan je andere lijf.

 

Het vraagt tijd, heel veel tijd, het is met momenten confronterend, maar het is nu eenmaal wat het is. De dingen die niet meer zo goed lukken, doe ik minder en de dingen die wel goed lukken doe ik meer. Het is soms moeilijk loslaten, maar het lukt met kleine sprongetjes vooruit en confrontaties die je een paar sprongetjes achteruit doen zetten. Zo was het voor mij heel confronterend om te merken dat het vele computerwerk zijn tol heeft geëist. Mijn rechterhand, arm, schouder, nek en bovenrug zijn kortgezegd zo overbelast geweest dat ze versleten zijn en eigenlijk nog maar weinig aankunnen. Dat ik niet meer zal kunnen doen wat ik vroeger deed is voor mij al een hele tijd duidelijk. Zo heb ik een tijdje terug de knoop doorgehakt om geen computerlessen meer te geven. Ook dit hoort bij mijn anders geworden lijf, maar dit ‘verlies’ verwerken vond ik toch moeilijker. Ik belande ook hier in een rouwproces. Ondertussen is dit voor mij een uitgemaakte zaak en ben ik dankbaar omdat ik zoveel mensen heb leren werken met hun smartphone, tablet of computer. Eigenlijk ben ik best trots op mezelf! Nu is het tijd voor iets nieuws…

 

Probeer ook de dingen die moeilijk gaan om te buigen naar iets positiefs. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Verlies je de soepelheid van je spieren? Steek een leuk muziekje aan en ga dansen, sporten of stretchen.
  • Komen er kilo’s bij? Voor een vrouw zijn een paar kilo’s nuttig omdat je lichaam op deze manier probeert de dalende oestrogeenspiegel te compenseren. Vijf kilo is normaal! Zie je mooie, nieuwe lichaam graag. Een beetje extra vet houdt je hormonen beter in balans. En een lichaam in balans is gelukkiger!
  • Voel je jezelf mentaal niet goed. Hiervoor zorgen de hormoonschommelingen. Ga aan de slag met je rugzak. Maak hem stap voor stap leeg door hierover bv. boeken te lezen of door naar een coach of psycholoog te gaan. Omarm je mentale worstelingen en weet dat je uiteindelijk alleen maar wijzer wordt en achteraf dankbaar naar deze grote schoonmaak terug kunt kijken.
  • Zorgen bepaalde blijvende kwaaltjes ervoor dat je bepaalde activiteiten niet meer kunt doen? Wentel je dan niet in verdriet, maar kijk naar wat je wel nog kunt. Soms moet je iets achterlaten die voor jou heel belangrijk is en dat kan er echt voor zorgen dat je in een rouw belandt. Rouwen mag en is goed, maar het is belangrijk dat je de kwaaltjes leert aanvaarden en leert zien wat je wel nog kunt.
  • Vervang ‘maar’ door ‘en’. Zo kun bijvoorbeeld zeggen ‘Ik wil graag wandelen, maar ik heb pijn’. Hiermee sluit je het wandelen al snel uit omdat uit deze zin blijkt dat de pijn overheersend is. Je kunt ook zeggen ‘Ik wil graag wandelen en ik heb pijn’. Bij deze zin sluit het één het ander niet uit. Zo kun je gaan wandelen en misschien wordt de pijn wel zachter. Misschien kun je een kleinere wandeling maken? Misschien helpt een extra pauze wel?
  • Vervang ‘moeten’ door ‘willen’. Als het wringt dan zou je er iets aan kunnen doen.
  •  Enz.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0