· 

Menopauze – rouwtaak 2: verwerken (deel1)

Oké, ik zit in de menopauze. Al zou ik eerder zeggen menostop, want mijn maandelijkse vrouwelijke cyclus is voorbij. Hoe halen ze het in hun hoofd om er een pauze van te maken? Het stopt en daarmee basta! Uiteraard heb ik dit eens opgezocht en het blijkt dat het woord pauze afkomstig is uit het 14de-eeuwse Franse woord “pause” en dat was afkomstig uit het Latijnse “pausa” dat einde of beëindiging betekent. Pausa was dan weer afgeleid van het Griekse werkwoord "pauein" en dat betekende stoppen of beëindigen.

 

Voor alle duidelijkheid: ik heb ondertussen vrede met het woord menopauze. Zeker nu ik de oorsprong ken. We hoeven in ons leven ook niet al het oude te vertrappelen en te vergeten. Zonder het verleden zou ik niet gekomen zijn waar ik nu ben en dat is mooi! Ik ben dankbaar voor het verleden omdat het me zoveel geleerd heeft.

 

De menopauze is voor heel wat vrouwen een ingrijpende gebeurtenis waar in familiekringen veel te weinig over gesproken wordt, met als gevolg dat heel wat vrouwen dit eenzaam en alleen moeten doorstaan. Toen ik zelf al een paar jaar het gevoel had dat ik in de overgang zat, ben ik naar mijn moeder gestapt om te vragen hoe dat bij haar had gevoeld, want ik heb zelf nooit geweten of zelfs een vermoeden gehad dat mijn moeder in de overgang was. Ze was zelf nog geen 40 jaar en er werd gewoon niet over gesproken. Ik ben eens terug gaan rakelen en ik denk dat ik een jaar of 16 (1995) geweest moet zijn.

 

Toen ik mijn moeder vroeg of ze wist wanneer haar moeder in de menopauze was, dan vertelde ze mij dat ze het niet wist: “Er werd daar niet over gesproken.” Ik vond en vind dit zo erg. Als vrouw kon je niet anders dan al je gevoelens voor jezelf houden en laat dat nu net zijn waarvan ik ondertussen besef hoe ziekmakend dat kan zijn.

 

Het is net alsof er een taboe op rust in onze Westerse wereld. Zo lijkt de menopauze iets negatiefs, want het doet alleen maar slechte dingen met je lijf. Je wordt ouder en als je denkt aan mensen in de menopauze, dan denk je alleen maar aan een oververhit, versleten en gerimpeld lijf. In andere landen ziet men de menopauze als iets positiefs, een nieuwe levensfase. In heel wat culturen kijken vrouwen uit naar de dag dat hun menstruatie voorgoed stopt. Ze bereiken dan de hoogst maatschappelijke status die ze in een vrouwenleven kunnen hebben. Het betekent dat ze genoeg wijsheid verzameld hebben om een hoofdrol te spelen in hun sociale structuur. Vandaar de term ‘een wijze vrouw’. Misschien moeten we onze cultuur ook maar eens veranderen en ervan uitgaan dat vrouwen in de menopauze oprecht wijze vrouwen zijn die met hun wijsheid nog heel wat kunnen bereiken. Ze hebben immers nog een heel leven voor zich!

 

N.B. Hoe het komt dat vrouwen wijzer worden, bespreek ik in een latere blog. Iets om naar uit te kijken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0