· 

Menopauze - rouwtaak 4: aanvaarden/dankbaarheid

Telkens ik mijn vogelvoederuiltjes in keramiek aan het glazuren ben, denk ik “Jullie zijn wijze uilen!” Zo doopte ik mijn vogelvoederuiltjes om tot wijze vogelvoederuiltjes. Misschien leuk als cadeau voor mensen die ook in de menopauze komen? Zo kunnen we de menopauze misschien als iets positiefs leren zien i.p.v. iets negatiefs. Aangezien ik vroeg in de menopauze ben, komen er nog veel vrouwen na mij en mag ik misschien nog veel cadeautjes uitdelen. Uit de voorgaande tekst blijkt dat ik in de laatste rouwtaak ben terechtgekomen. 


Het is niet dat ik van de ene dag op de andere dag mijn menopauze kon aanvaarden. Dit gebeurde in kleine stapjes van besef dat er niets aan te veranderen is. Mijn lijf laat mij misschien wat in de steek, maar mentaal ben ik alleen maar sterker geworden. Ik ben heel boos geweest om heel wat dingen uit het verleden en het heeft lang geduurd, maar nu kijk ik met een veel mildere bril naar het verleden. Ik ben dankbaar voor het proces dat ik heb doorgemaakt. Het heeft me zoveel goeds geleerd. Door alle struggles heb ik mezelf op en top leren kennen, heb ik geleerd om echt te voelen, heb ik geleerd om op mijn intuïtie te vertrouwen. Nu kan ik tegen mezelf zeggen ‘Ik ben trots op je! Je mag er zijn! Je bent goed zoals je bent!’. Zo kan ik ook de goede dingen zien uit het verleden. Ik ben een geweldige mama geweest voor mijn kinderen, een lieve vrouw voor mijn man en een leerkracht uit de duizend voor mijn cursisten. Als ik denk aan het aantal mensen en vooral senioren dat ik gedurende vele jaren heb leren werken met een smartphone of computer dan maakt me dat best trots. Als ik denk aan de vele blije kindergezichtjes dan word ik instant intens gelukkig. Ik ben zeker dat zij KuCo en Annelies voor altijd zullen blijven herinneren.

 

Voeger leefde ik vooral voor de ander en vergat ik te luisteren naar mijn eigen hart en lichaam. Rond mijn hart had ik een muurtje gebouwd. Als de harde korst rond je hart zacht wordt, is alles zoveel intenser en wat vind ik dat geweldig. Ok, het is soms heftig, maar dat neem ik er graag bij. Ik ben een op en top gevoelsmens en ik hou ervan om te luisteren naar mijn hart. Het is alleen jammer dat de maatschappij hier soms anders over denkt, maar ook dat heb ik aanvaard. Ik heb het een beetje tot mijn missie gemaakt om mensen er attent op te maken dat gevoelens er mogen zijn. Voel ze, ze vertellen je zoveel. Ze laten je weten dat je leeft en dat een zinvol leven niet altijd groots moet zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 0